Pellworm

Veerdam NPDG

Dit is nog eens een veerdam. Daar kunnen ze op Ameland en Schiermonnikoog niet tegen op. Anderhalve kilometer loopt hij over het wad. Op het eind de aanlegsteiger van de NPDG – Neue Pellwormer Dampfschiffahrts-GmbH.

Pellworm is een klein Duits waddeneiland in Schleeswijk – Holstein. Via het voormalige eiland Nordstrand komt men aan de westkant bij de haven Strucklahnungshörn vanwaar de boot vertrekt naar de lange veerdam van Pellworm.

Anderhalve kilometer loopt hij over het wad. Op het eind de aanlegsteiger van de NPDG - Neue Pellwormer Dampfschiffahrts-GmbH.
De veerdam van Pellworm

Door deze lange veerdam kan de veerdienst tij onafhankelijk varen. In de zomer zal het er, met hoge temperaturen, goed toeven zijn, door een lekker verkoelend windje van de waddenzee. Maar in de winter met een striemende koude noordooster, zal het er geen pretje zijn.Aals je dan op deze dam op de boot moet wachten, mag je hopen dat je een goede verwarming in je auto hebt. De wind wordt door niets en niemand tegengehouden.

Ook het kruiende ijs zal vrij spel hebben. Deze plek vervalt tot een guur en onherbergzaan oord. Dan valt met oostenwind en laagwater ook nog menige vaart uit. Het gevaar is namelijk groot dat het schip door de ijsschotsen op een zandbank gedrukt wordt. Het kan dan uren duren voordat het schip vrijkomt om zijn tocht te vervolgen. Dus liever voorkomen dan genezen.

Een plattegrond van Pellworm met rechtsonder de veerdam.

Direct op de hoogte gebracht worden als er een nieuw bericht gepost is? Vul dan je naam en e-mailadres in bij Niks Missen.